Diamantguide
de 4 c'er

Mange tror, at det er meget komplekst og krævende at sætte sig ind i viden om diamanter. Nedenfor har vi oplistet de vigtigste ting du skal være opmærksom på i forbindelse med køb af diamanter. Ved at følge vores anvisninger, er du bedre klædt på som kunde og vil kunne træffe de rette beslutninger, uanset om du køber hos os eller andre udbydere. Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål eller for at få råd.

Diamanter bedømmes ud fra fælles internationale standarder, og de fire væsentligste parametre er cut, carat, clarity og colour. Dette kaldes i diamantverdenen for ‘De 4 C’er’. I det følgende gennemgås alle fire parametre. 

carat
vægt

Carat er vægtbetegnelsen for en diamant (forkortes ct.) og må ikke forveksles med karat, som er betegnelsen for renhedsgraden i guld. En diamant på 1 carat vejer 0,20 gram. Jo flere carat des større er diamanten, men ikke mindst også mere sjælden og kostbar.

I ovenstående illustration kan du se, gennemsnitsdiameteren på forskellige carat. Det skal bemærkes, at diameteren af diamanten kan variere afhængig af diamantens dybde, selvom carat-vægten kan være den samme.

tips

 • Priserne på diamanter stiger jo tættere carat-vægten er på halve og hele carat. Fx 0.5 og 1 ct. Diamanter lige under disse størrelser kan købes billigere fx 0.40-0.49eller 0.90-0.99 ct.
 • Hvis du har et begrænset budget, så fokuser mere på at købe en diamant med god slib fremfor flere carat.

Color
farve

De fleste diamanter har gullige og brunlige toner, selvom de ved første øjekast virker hvide. Farvetonerne er dog ofte så svage, at kun et trænet øje er i stand til at skelne dem. Ved vurderingen af diamantens værdi kigger man på manglen af farve i diamanten, hvilket afgør diamantens værdi. Jo mere farveløs (D, E) des højere er værdien på diamanten, da de er mere sjældne – dette gælder kun for hvide diamanter, da det er modsat med fancy farvede diamanter. I skalaen nedenfor kan du se GIA-farveskalaen, som bruges til at fastslå diamantens farve. I Danmark har vi farvebetegnelser, men vi følger de samme principper:

D-E = River, F-G = Top Wesselton, H = Wesselton, I =Top Crystal, J = Crystal, K-L = Top Cape, M-N = Cape

tips

 • Hvis du ønsker en hvidgulds- eller platinring, så anbefales det, at du vælger en farveløs diamant D-H. Hvis du vælger en lavere farve end Wesseltin (h) vil det lyse metal fremhæve den gullige tone i en diamant.
 • Ved valg af rød- eller rosaguldsringe vil gullige toner i diamanter være mindre synlige.  
 • Jo større carat-vægt des tydligere bliver gullige toner i en diamant – især på diamanter over 2 carat

cut
Slib

Diamanter findes i adskillige former (fx runde, firkantede, ovale, hjerteformede m.m.), men brillantslibningen med 57 facetter er den mest kendte og er den slibeform, der giver diamanten sin optimale glans. 

Ved ”Cut” taler man ikke om diamantens form, men om kvaliteten af slibningen af en diamant, som har altafgørende betydning for diamantens skønhed, brillans og ild. Slibningen i sig selv kan få en diamant til at se større og flottere ud, og en god slibning kan endda maskere nogle fejl i diamanten og få farven til at se mere klar ud. Som køber kan det være svært at vurdere, om diamantens slib er fremragende eller middelmådig, og ved et køb er det vigtigt at du spørge din guldsmed/juveler om diamantens slib. Ved køb af større diamanter anbefales det, at du køber en diamant med et internationalt gemmolog-certifikat (GIA), som indeholder en vurdering af diamantens slib ud fra en række forskellige parametre. I et GIA-certifikat vil diamanten blive vurderet på følgende kategorier: ”Cut-grade”, ”Polish”, og ”Symmetry”. Alle tre parametre har betydning for den samlede vurdering af slibningen. 

Kategorierne vil i certifikatet blive klassificeret som Fremragende/Ideel (EX), meget god (VG), God (G), tilfredsstillende (F) ringe (P). Det optimale er at købe en diamant med Ex,Ex,Ex i alle tre kategorier, men en blandet klassificering i form af EX, VG, EX kan også være en ganske glimrende karakter. Det anbefales, at du ikke køber diamanter, hvor de enkelte parametre er vurderet under VG.

Ovenfor ses, hvordan lyset reflekteres i en diamant med fremragende slib (venstre), og hvordan lyset reflekteres i diamanter med dårlig slib. Hvis proportionerne er forkerte, og diamanten er slebet lav, så vil lyset forsvinde ud af siderne (midten), og hvis diamanten er slebet for høj så vil lyset forsvinde ud af siderne og bunden (højre). Proportionerne og symmetrien, herunder vinklerne på facetterne har således en afgørende betydning for brillansen og værdien. Fx kan man købe en diamant af højeste kvalitet i farve og klarhed, men hvis slibningen er dårlig, vil diamanten fremstå kedelig og uden ”ild”. Modsat kan en diamant af ringere kvalitet med fremragende slib fremstå som sprudlende, større og fuld af brillans. Her ville det anbefales, at du vælger diamanten af ringere kvalitet og farve.

tips

 • Slibningen bør vægtes meget højt ved valg af diamant, fordi den har den væsentligste indflydelse på en diamants brillans og udseende.

Clarity
klarhed

Diamanter er naturskabte, og derfor vil diamanter i de fleste tilfælde indeholde små naturlige forekomster af urenheder/fejl. Disse kaldes indeslutninger eller inklusioner og består oftest af krystaller, partikler eller små sprækker. En diamant med få eller kun meget små indeslutninger vil typisk have en bedre brillans end en diamant med flere eller større indeslutninger, fordi indeslutningerne kan forhindre lyset i at blive reflekteret optimalt. Diamantens klarhed måles ud fra indeslutningers størrelse, placering og antal. Diamanter undersøges almindeligvis med en lup (10 x forstørrelse) og vurderes i henhold til kategorierne i nedenstående internationale gemmologiske skala:

 • FL/IF (Flawless/Loupe Clean): Helt fri for inklusioner under 10 gange forstørrelse (investeringskvalitet)
 • VVS (Very Very Small inclusions): Meget små indeslutninger, som er meget svære at se under 10 x forstørrelse
 • VS (Very Small inclusions): Meget små indeslutninger, som er svære at se under 10 x forstørrelse.
 • SI (Small Inclusions): Små indeslutninger, der rimelig let kan ses under 10 X forstørrelse, og i nogen tilfælde kan ses med det blotte øje.
 • I/PI (Included/Pique): Indeslutninger, der kan ses med det blotte øje (I1) og i nogen tilfælde vil inklusionerne være så mange og store at lysreflektionen mindskes betydeligt (I2) eller i væsentlig grad (I3).

tips

 • For at få mest ’value for money’, så vælg en diamant, med en klarhed på VS hvilket er meget små inklusioner.
 • Lad være med at give afkald på klarhed fremfor for flere carat.
 • Jo højere carat-vægt des vigtigere er klarheden